18.12.2024

Strømmen av russisk gass gjennom Ukraina er nå svært liten sammenlignet med tidligere.

– Europa er mye mindre avhengig av russisk gass enn for tre år siden, sier Moe. Men land som Østerrike og Slovakia fortsatt kjøper russisk gass, transportert via Ukraina, fordi den har vært det rimeligste alternativet.  

Nye gasskilder, høyere priser

Europa har de siste årene styrket sitt gassnettverk og gjort det mulig å hente gass fra flere leverandører. – Det er ikke lenger en fysisk avhengighet av én kilde, forklarer Moe, men legger til at gass som kommer til Europa i flytende form – LNG - ofte er dyrere.  

Slutten på russisk gass via Ukraina  

1. januar markerer slutten for russiske gassleveranser gjennom Ukraina når kontrakten mellom Gazprom og Ukraina utløper. – Dette vil påvirke både Europa og Russland, sier Moe. Russland har allerede mistet store inntekter av gass i Europa og vil nå miste mer. Ukraina vil miste ikke ubetydelige transittinntekter.

Politisk press i Moldova

Moe trekker fram Moldova som et eksempel på land der Russland bruker energi som pressmiddel. Landet er avhengig av strøm fra et stort kraftverk som drives med russisk gass, samtidig har ikke landet så mange alternative rørledningstilknytninger. Dette gjør landet sårbart for politisk press. Det finnes en gassledning fra Tyrkia gjennom Balkan som gjør det mulig å sende gass fra Russland til Moldova. Men det vil ikke Russland, som viser til at Moldova skylder penger. Det er likevel vanskelig ikke å se avslaget i sammenheng med det politiske presset Russland utøver mot Moldova. 

Russland har mistet sitt viktigste gassmarked i Europa, men de politiske og økonomiske konsekvensene av energikrisen vil merkes lenge, både i Europa og i Russland selv.
 

Se sendingen i NRK-spilleren.

 

Nyhetssaken er en oppsummering av Arild Moes intervju på NRK Nyhetsmorgen 18. desember. Teksten er laget med hjelp fra KI, og er kvalitetssikret av FNI.