Fra ytterkant til snakkis

Blant temaene som fikk stor oppmerksomhet i år var den stadig mer aktuelle diskusjonen om gruvedrift på havbunnen. Statssekretær i Utenriksdepartementet, Maria Varteressian, var tydelig i sitt forsvar for regjeringens mineralpolitikk under FNIs arrangement om mineraler. HunMaria Varteressian forsvarte regjeringens mineralpolitikk under et av FNIs arrangementer understreket viktigheten av å være en aktiv deltaker i den globale debatten: "Enten sitter du ved bordet, eller så er du på menyen," sa hun. I den andre enden var Rasmus Hansson fra MDG. Arild Moe fra FNI kommenterte at regjeringens presentasjon av planene for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel er dårlig håndverk. Han tror norske diplomater skal få kjørt seg når de skal forklare omverdenen.

Arktiske utfordringer under lupen

Arktisk politikk var også et sentralt tema for FNI under Arendalsuka. I lavvoen, hvor mange diskusjoner om Arktis fant sted, ble det klart at "business as usual" Utenriksminister Espen Barth Eide mente havnasjonen Norge må forberede seg på store endringer i nord. ikke er et alternativ i Arktisk råd. Selv om det pågår spenninger, påpekte deltakerne at et visst samarbeid med Russland er uunngåelig.
Utenriksminister Espen Barth Eide og FNIs Andreas Østhagen deltok i flere diskusjoner sammen, både på statselige Christian Radich og på en av byens brune puber. 

Svalbard ble også diskutert, spesielt i lys av økende bekymringer rundt hybride trusler. NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen mente at Svalbard er som skapt for hybride trusler, mens FNIs Arild Moe stilte spørsmål ved hvem som egentlig styrer russisk politikk på Svalbard. Moe antydet at lokale ledere i Russland kan kjøre sololøp på Svalbard uten alltid å konferere med Kreml.

Kina og Norge

FNIs Gørild Heggelund, en av Norges fremste eksperter på Kina, møtte - Kina er kommet for å bli, sa Gørild Heggelund, til munterhet for salen i DN-teltet.liten motstand fra det norske næringslivet når hun fremhevet viktigheten av samarbeid og dialog med stormakten. Heggelunds budskap om at samarbeid med Kina er avgjørende for Norges interesser ble godt mottatt.

FNI retter en stor takk til alle som inviterte oss og som deltok på våre arrangementer på årets Arendalsuke, og bidro til de mange innsiktsfulle debattene. Opptak av de fleste av FNIs arrangementer vil bli tilgjengelig på instituttets YouTube-kanal

Oversikt over all vår deltakelse under Arendalsuka 2024 finner du her.

 

Opptak og arrangementer: 


Onsdag 14/8 2024
10:00 - 11:00: Gruvedrift på havbunnen og kritiske mineraler. Norge, Kina og Svalbard
Se opptak fra arrangementet her.


11:30 - 12:30: Kinas fornybare revolusjon: Hva betyr det for Norge?
Se opptak fra arrangementet her.


Andres arrangementer der vi deltar:

Mandag 12/8 2024 15:00 - 16:00
Hvilken verden av muligheter? (UIA) Med Iver B. Neumann.

Mandag 12/8 2024 15:45 - 16:30
Kina-salong på Bryggekanten (FAFO). Med Gørild Heggelund. 

Mandag 12/8 2024 18:00 - 19:15
Internasjonalt samarbeid for et trygt og bærekraftig Arktis (Nordisk ministerråd, NordForsk). Med Andreas Østhagen. Se opptak fra arrangementet her.

Tirsdag 13/8 2024 12:00 - 12:45
Hvordan kan Kina og Norge sammen investere mer i forskning? (Huawei). Med Gørild Heggelund. 

Tirsdag 13/8 2024 14:15 - 15:15
Er Norge forberedt på et åpent polhav? (Framtidens polhav). Med Andreas Østhagen. 
Se opptak fra arrangementet her. 

Tirsdag 13/8 2024 14:30 - 16:00
Svalbard og geopolitikk: langt unna, men midt i sentrum. Med Arild Moe.

Onsdag 14/8 2024 kl. 13:15 - 14:15
Et destabilisert Russland: trusselscenarier og konsekvenser for Norge (UiT Norges arktiske universitet). Med Arild Moe. 
​​​​​​​Se opptak fra arrangementet her.

Onsdag 14/8 2024 17:15 - 17:45
Grønn omstilling gir geopolitisk hodepine (Danske Bank). Med Gørild Heggelund. Se opptak fra arrangementet her.