FNI sikrer stort forskningsprosjekt om kritiske mineraler i Arktis

Fridtjof Nansens Institutt (FNI) har fått støtte fra NordForsk til et stort, nytt forskningsprosjekt om kritiske mineraler i Arktis. – Et veldig sterkt fagmiljø og et høyaktuelt tema, sier prosjektleder Gørild Heggelund.
Det nye forskningsprosjektet Critical Minerals in the Arctic: Challenges and Perspectives for the Nordic Countries (CRIMINA) skal utforske hvordan Norden kan håndtere de store utfordringene ved mineralutvinning i Arktis – geopolitisk, juridisk og miljømessig.
Kritiske mineraler i søkelyset
Arktis er rikt på kritiske mineraler og sjeldne jordarter, som er viktige byggesteiner for grønn teknologi. Men utvinning i nord byr på utfordringer og interessekonflikter. Hvordan sikrer vi både forsyning og bærekraft? Hva betyr dette for urfolk og lokalsamfunn? Hvordan kan vi spare miljøet? Og hvordan spiller problematikken inn i storpolitikken? Dette er spørsmål forskerne skal dykke ned i.
– Tematikken er utrolig relevant med den økende oppmerksomheten rundt Grønland, USA og Kina. Det handler både om sikkerhet, det grønne skiftet og Vestens avhengighet av Kina når det gjelder kritiske mineraler, sier Heggelund, som er seniorforsker ved FNI.
Forsyningssikkerhet for Europa
– Arktis er en viktig brikke i Europas forsyningssikkerhet for kritiske mineraler, men utvinning må skje på en klok og ansvarlig måte, sier prosjektleder Heggelund.
Det ferske forskningsprosjektet er tverrfaglig og samler eksperter fra mange felt – fra juss og statsvitenskap til geologi og biologi. Målet er å finne gode løsninger som balanserer industri, miljø og samfunn.
Jussen i mineralpolitikken
Davor Vidas er med-prosjektleder for det nye prosjektet. Som ekspert på havrett og seniorforsker i folkerett ved FNI, har han ansvar for de sentrale juridiske spørsmålene prosjektet skal se på:
– I prosjektet skal vi undersøke komplekse juridiske spørsmål, både nasjonalt og i en internasjonal rettslig kontekst. Hvilket ansvar har de nordiske landene når det gjelder kritiske mineralressurser i Arktis – både regionalt og i EU-sammenheng? For å finne svar vil vi kombinere juridisk ekspertise med innsikt fra en rekke andre fagfelt, sier Vidas.
For å støtte opp om disse juridiske og tverrfaglige spørsmålene, skal prosjektet utvikle et rammeverk som gir beslutningstakere et solid kunnskapsgrunnlag når de skal utforme politikk og reguleringer for hvordan Norden håndterer den voksende industrien for kritiske mineraler i Arktis.
Et sterkt nordisk samarbeid
– Dette er en solid anerkjennelse av FNIs kompetanse og vår evne til å koble forskning med politikkutvikling. Kritiske mineraler i Arktis er ikke bare en ressursutfordring, men også et spørsmål om internasjonal rett, storpolitikk og bærekraft. Dette prosjektet viser verdien av å kombinere juridisk og politisk ekspertise med innsikt fra andre fagfelt, sier FNI-direktør Iver B. Neumann.
– Samtidig bygger vi kompetanse som kan bli nyttig i andre politisk brennhete sammenhenger, som sjeldne jordmetaller, legger han til.
Prosjektet har vunnet fram i skarp konkurranse med ledende nordiske forskningsmiljøer. Fra 199 søknader gikk 36 til runde to, og til slutt var det bare ni som fikk støtte. FNI leder prosjektet sammen med solide samarbeidspartnere: Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS), Swedish National China Centre, NTNU/SINTEF Gemini-senter for havbunnsmineraler og Arktis-senteret ved Universitetet i Lappland i Finland.
Med midlene fra NordForsk skal forskerne utvikle kunnskap som gir beslutningstakere et bedre grunnlag for kloke valg.
– Vi har fått med oss et fantastisk sterkt team på tvers av institusjoner og fagfelt, og skal forske på et viktig tema som er brennaktuelt i samfunnsdebatten. Vi gleder oss til å sette i gang, jubler Heggelund.
Prosjektet varer fra 2025 til 2029.
Les mer:
Major investment in the Arctic: Nine research projects receive funding | NordForsk
Critical minerals in the Arctic: Challenges and perspectives for the Nordic countries (CRIMINA) | NordForsk