Forskere ved Fridtjof Nansens Institutt, Iselin Stensdal og Gørild Heggelund, er redaktører for den nye fagboken "China-Russia Relations in the Arctic: Friends in the Cold?". Boken, som nylig ble utgitt  på det prestisjetunge forlaget Palgrave Macmillan, tar for seg det stadig mer komplekse forholdet mellom Kina og Russland i Arktis, og hvordan forholdet påvirker internasjonale relasjoner i en tid preget av økt geopolitisk spenning. 

Arktis som arena for storpolitikk

Arktis har historisk sett vært en fredelig region preget av internasjonalt samarbeid. Men i det siste har området fått økt strategisk betydning som en mulig arena for stormaktsrivalisering. Denne nye boken gir en grundig analyse av samarbeidet mellom den største arktiske staten, Russland, og Kina, som har ambisjoner også i Arktis. Boken undersøker blant annet hvordan krigen i Ukraina har påvirket samarbeidet mellom de to landene, og hvordan det kan få konsekvenser for den videre utviklingen i regionen. 
– Arktis påvirkes av internasjonal geopolitikk, og forholdet mellom Kina og Russland er viktig for å forstå hvordan stormaktenes interesser og handlinger påvirker denne delen av verden, sier Iselin Stensdal, forsker ved Fridtjof Nansens Institutt og medredaktør av boken. 


Går i dybden på arktisk samspillBook cover: China-Russia Relations in the Arctic: Friends in the Cold?

Gjennom bidrag fra ledende eksperter dekker boken temaer som ‘triangelet’ USA-Russland-Kina, Kinas rolle i Arktisk råd, de geopolitiske implikasjonene av landenes samarbeid, og viktige infrastrukturprosjekter som den Polare Silkeveien. Sammen med sine medforfattere gir Stensdal og Heggelund et nyansert bilde av både sammenfallende og motstridende interesser mellom de to landene. 
– Boken skal gi innsikt i hvorfor og hvordan det arktiske samspillet mellom Russland og Kina har så stor betydning. Ikke bare på grunn av dagens geopolitiske spenninger, men også fordi Arktis er en region med viktige ressurser og strategisk betydning for begge landene, sier Gørild Heggelund, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt og medredaktør av boken.

  • Sentrale funn fra boken:

    • Til tross for offisielle uttalelser om et nært samarbeid mellom Kina og Russland i Arktis, viser forskerne at det er betydelige utfordringer og forskjeller i hvordan de to landene faktisk samarbeider. Kinas interesse for Arktis er drevet av nasjonale interesser, og samarbeidet er ofte mer pragmatisk enn en dyptgående allianse med Russland.
    • Krigen i Ukraina har hatt direkte innvirkning på forholdet mellom Kina og Russland i Arktis. Konflikten har skapt nye geopolitiske skillelinjer, og tvinger Kina til å balansere samarbeidet sitt med Russland nøye for ikke å bli ytterligere isolert fra Vesten.
  • Politiske implikasjoner: 

    • Politiske beslutningstakere bør merke seg at Kina og Russland, til tross for felles interesser i Arktis, ikke alltid opptrer i tospann. Dette åpner for at vestlige aktører kan engasjere seg strategisk.
    • Arktisk råd er fortsatt en viktig arena for å koordinere internasjonale aktiviteter i regionen, og bør bevares.