Realising Farmers' Rights to Crop Genetic Resources: Success Stories and Best Practices

Abingdon (UK), Routledge, 2017, 232 p.

Bønders rettigheter er avgjørende for å opprettholde det genetiske mangfoldet av planter, som utgjør grunnlaget for all mat- og landbruksproduksjon i verden. Den internasjonale traktaten om plantegenetiske ressurser for mat og landbruk anerkjenner bønders rettigheter og legger til rette for relevante tiltak. Likevel er gjennomføringen treg, og i mange land møter man motstand.

Denne boken viser nødvendigheten av å realisere bønders rettigheter for fattigdomsbekjempelse og matsikkerhet, de praktiske mulighetene for å gjøre dette, samt de potensielle gevinstene for utvikling og samfunnet som helhet. Den gir beslutningstakere og praktikere et konseptuelt rammeverk for å forstå bønders rettigheter, og presenterer suksesshistorier som viser hvordan hvert element av bønders rettigheter kan realiseres i praksis. Suksesshistoriene har medført betydelige resultater for ett eller flere av de fire elementene i bønders rettigheter: retten til å lagre, bruke, bytte og selge gårdslagret såkorn; beskyttelse av tradisjonell kunnskap; fordelsdeling; og deltakelse i beslutningsprosesser. Utfordringer som har dukket opp underveis formidles også og gir viktige lærdommer. Historiene representerer ulike regioner og lokaliteter, inkludert Europa, Asia, Afrika og Latin-Amerika, samt ulike kategorier av interessenter og typer initiativer og politikk.

Lenker

FNI-DELTAKERE

  • Seniorforsker
    +47 95118037

    E-post

    randersen@fni.no
    Vis E-post