The Impact of the Development Fund’s and LI-BIRD’s Community-based Agrobiodiversity Programme in South Asia – with emphasis on Nepal

FNI Report 6/2019. Lysaker, FNI, 2019, 49 p.

Utviklingsfondet har bestilt en evaluering for å analysere effekt, relevans og bærekraft ved programmet for lokalt basert forvaltning av biologisk mangfold i Sør-Asia (CBM-SA). Programmet ble implementert av Local Initiatives for Biodiversity, Research and Development (LI-BIRD) med støtte fra Utviklingsfondet fra 2008 til 2016, og hadde som mål å styrke levekår basert på biologisk mangfold i lokale samfunn. Målgruppen var småskalabønder, særlig marginaliserte bønder, med et spesielt fokus på kvinner.

Evalueringen fokuserer på Nepal. CBM-programmet i Nepal har på en vellykket måte imøtekommet de mest sentrale behovene til målgruppene, inkludert kvinner og medlemmer av marginaliserte grupper, i syv av de ti områdene som LI-BIRD fulgte opp frem til programmets avslutning. Frø- og matsikkerheten og levekårene i målgruppene har blitt betydelig forbedret. Programmet har tilbakeført og sikret tilgang til avlinger som er tilpasset klimaendringer, og har innført landbruksmetoder som er mer motstandsdyktige mot slike endringer. Medlemmene verdsetter den kollektive ånden, økte selvfølelsen og myndiggjøringen som de har opplevd gjennom sine foreninger.

CBM-programmet i Nepal er svært relevant og har påvirket regjeringens politikk, strategier og planer, samtidig som det har bidratt til at Nepal har oppfylt sine forpliktelser i internasjonale avtaler. Evalueringen gir anbefalinger om hvordan erfaringene kan dokumenteres, analyseres og deles bedre nasjonalt og internasjonalt, og hvordan betingelser kan identifiseres for å skalere opp modellen til et nasjonalt nivå i Nepal og i andre land. Evalueringen gir også anbefalinger for kapasitetsutvikling, arbeidsfokus og langsiktig forpliktelse.

Denne tilnærmingen er spesielt relevant for byråkrater og beslutningstakere som arbeider med utviklingspolitikk, landbruk og bærekraftige løsninger, og gir verdifull innsikt i hvordan lokalt forankrede initiativer kan skaleres opp for større innvirkning.

Dokumenter

FNI-DELTAKERE

  • Forskningsleder for biologisk mangfold og naturressurser
    +47 95118037

    E-post

    randersen@fni.no
    Vis E-post

RELATERTE FNI-PROSJEKTER