The Impact of the Development Funds’ and EOSA’s Community-based Agrobiodiversity Management Programme in Ethiopia

FNI Report 7/2019. Lysaker, FNI, 2019, 64 p.

Utviklingsfondet har bestilt en evaluering for å analysere effekt, relevans og bærekraft ved programmet for lokalt basert forvaltning av agrobiodiversitet (CBAM) i Etiopia. Programmet ble implementert av Ethio-Organic Seed Action (EOSA) med støtte fra Utviklingsfondet i perioden 2011 til 2016, med mål om å bidra til bærekraftig tilpasning til klimaendringer i jordbrukssamfunn. Målgruppene var husholdninger med småskalabønder, inkludert kvinner og ungdom, i Oromia- og Amhara-regionene, og fra midten av 2014 også i Southern Nations, Nationalities and Peoples Region (SNNPR).

CBAM viste seg å være svært relevant for målgruppene, da programmet rettet seg mot deres grunnleggende behov knyttet til frø- og matsikkerhet, forbedret ernæring og økt inntekt. Effektene av CBAM har vært imponerende i de fleste av de 13 EOSA-områdene. Ikke bare har tapt avlingsmangfold blitt gjeninnført og restaurert i disse sentrene for avlingsmangfold, men varianter har også blitt tilpasset klimaendringer og forbedret for å møte lokale bønders behov. Bønder fortalte imponerende historier om hvordan programmet har forvandlet deres liv fra fattigdom og sult til frøsikkerhet, bedre mat- og ernæringssikkerhet, forbedret levekår og økt kapasitet og selvfølelse.

CBAM har også hatt innvirkning på politikken i Etiopia, særlig når det gjelder frø- og landbrukspolitikk. Den største utfordringen knytter seg til finansiell bærekraft. Evalueringen gir anbefalinger om hvordan erfaringene kan dokumenteres, analyseres og deles bedre, hvordan finansiell bærekraft kan sikres, og hvordan man kan identifisere betingelser for å skalere opp modellen til nasjonalt nivå i Etiopia og i andre land. Evalueringen gir også anbefalinger for kapasitetsutvikling, arbeidsfokus og langsiktig forpliktelse.

Denne tilnærmingen kan være spesielt relevant for et norsk publikum, inkludert byråkrater som jobber med internasjonal utvikling, jordbruk og klimatilpasning, og kan bidra til å fremme forståelsen av hvordan lokale tiltak kan tilpasses og skaleres opp for bredere nasjonal og internasjonal innvirkning.

Dokumenter

FNI-DELTAKERE

  • Forskningsleder for biologisk mangfold og naturressurser
    +47 95118037

    E-post

    randersen@fni.no
    Vis E-post

RELATERTE FNI-PROSJEKTER