Uroen i Ukraina øker for hver dag som går, og alle fagfolk som har kompetanse på temaer som berører krigshandlingene står klare til å forklare hva som har skjedd, hva som skjer og hvor veien videre vil kunne gå. 

I gårRima Iraki og Iver Neumann i Urix' studio. var FNI-direktør Iver B. Neumann intervjuet på NRK Urix, hvor han 

- Russerne gjør dette fordi de vil bli oppfattet som en stormakt, og fordi de vil bli respektert. Det store spørsmålet er om man går for en full invasjon av Kiev. Det er vanskelig å se for seg at russerne nøyer seg med biter av de to fylkene i Donbass-regionen, sa Neumann. 

I Morgenbladet skriver han denne uka om hvordan Russlands behov for å være en stormakt er en helt avgjørende driver i russiske utenrikspolitikk. Han forklarer at Russland forsøker å selge en fortelling om en historisk betinget og historisk berettiget anneksjon av Ukraina (og Belarus), en historie om hvordan Putin samler russiske land som gikk tapt da Sovjetunionen brøt samme.n. 

- Når man fører utenrikspolitikk, forsøker man alltid å legitimere den samtidig. Russland dyrker en fortelling om historiske rettigheter og nødvendig bruk av militærmakt mot potensielle aggressorer som de fleste ikke-russere neppe finner overbevisende.


Arild Moe er ekspert på Russland og energipolitikk, og snakker i Klassekampen (abo) om hvordan Equinors oljeproduksjon i Russland kan bli rammet. 

Andreas Østhagen forsker på sikkerhetspolitikk i nordområdene, og uttaler seg sammen med FNIs ekspert på Arktisk råd, Svein Vigeland Rottem om  samarbeid i Arktis i High North News. Østhagen var på NRK Troms og Finnmark denne uka og snakket om Nord-Norge og angrepet på Ukraina, før han torsdag hadde en kronikk i Aftenposten om hvordan angrepet på Ukraina vil påvirke forholdet mellom Norge og Russland

Frode Nilssen er seniorforsker ved FNI og professor ved Handelshøgskolen ved Nord universitet. Han er ekspert på internasjonal handel og kjenner Russland godt. Til Intrafish sier han at sanksjoner neppe vil bite på Putin:

 

– Totalitære stater handler mer med hverandre. Russland har vendt seg mot Kina og andre land i Østen. Derfor vil vestlige sanksjoner mot Russland ha begrenset effekt.