Nordområdemeldingen: - Vinner ikke velgere på utenrikspolitikk
Forrige uke la regjeringen fram sin nye nordområdemelding, den første stortingsmeldingen om temaet på ni år.
Med nordområdepolitikk som et sentralt forskningstema, kommenterer våre forskere meldingen:
– Nordområdepolitikk burde være noe mer enn Nord-Norge-politikk, sier seniorforsker ved FNI Andreas Østhagen. I en kronikk på High North News skriver han:
– Nordområdene vil fortsette å være den delen av Norge hvor lokalpolitikk møter verden, og regionale tiltak kan få utenrikspolitiske konsekvenser. Derfor har vi en egen nordområdepolitikk.
Han synes regjeringens nye nordområdemelding beskriver norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk godt, og at de lykkes i å lage en nyansert beskrivelse av Norges forhold til Russland.
Fin gjennomgang av norsk politikk i nord
Svein Vigeland Rottem er seniorforsker ved FNI, og har Arktispolitikk som sitt spesialområde. Han mener regjerningen har gjort et bra og grundig arbeid:
- Dette er en melding som skal favne alle politikk- og samfunnsområder. Det er en fin gjennomgang av norsk politikk i nord, uttaler han.
- Meldingen prioriterer å styrke allerede vellykkete mekanismer som samarbeid om søk og redning, og klima- og miljøovervåkning, framhever Rottem. Han mener meldingen legger stor vekt på nærings-, kultur- og institusjonsbygging i nord, med lokal, regional og nasjonal forankring.
- Men en utenriksmelding for Arktis er det altså ikke, smiler han skjevt, - Men det overrasker i grunnen ikke. Næringslivet står i rampelyset denne gangen.
Savner tiltak
– Det er et stort spenn i internasjonale spørsmål og aktører som skal dekkes: fra Kina og USA i Arktis til internasjonal havrett og NATO-utfordringer, påpeker Østhagen, som likevel skulle ønske meldinga hadde en mer konkret tiltakspakke knyttet til sikkerhetspolitikk.
– Men denne regjeringa har jo ikke hatt noen viktige, internasjonale seire i nordområdene, påpeker Østhagen. – Den har ikke fått på plass en viktig delelinjeavtale, fått Arktisk råd til Tromsø eller en avtaleom visumfri adgang over grensa. Med Høyre i spissen er det kanskje ikke så rart at hovedfokuset ligger på næringslivsutvikling og verdiskaping i Nord-Norge. Man vinner ikke stemmer på å løfte utenrikspolitikk, sier han lakonisk.
– Men spenninga mellom Norge og Russland er høyere enn på lenge. Regjeringa kunne benyttet sjansen til å peke på noen konkretet tiltakfor å håndtere dette,mener nordområdeforskeren. Han mener at det nettopp nå er stort behov for utenriks- og sikkerhetspolitiske grep, tiltak han synes meldingen mangler.
Ønsker seg dialogmøter
Andreas Østhagen mener regjeringen er opptatt av å skape en internasjonal forståelse for norske politiske posisjoner i nord. – Det er vel og bra å gi penger til Arctic Frontiers, samt å styrke Barentssamarbeidet, men hvor er de nye idéene, spør han. – De kunne for eksempel kommet med noen litt spenstige forslag, som å arrangere årlige nordområdemøter mellom Russland og Norge, eller dialogmøter i nord på tvers av landegrenser med mange ulike partnere, sier han, og påpeker at kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for en forsterket internasjonal forståelse for norske standpunkter bygges gjennom forsking.