På forskningstokt med UiT på Svalbard
Gabriella Bolstad forsker til daglig på geopolitikk i Arktis. Forrige uke var hun på tokt med UiTs forskningsskip Helmer Hansen lands Svalbards vestkyst, en reise som gav innsikt, motivasjon og store opplevelser.
Muligheten til å delta på UiTs Outreach-tokt på forskningsfartøyet Helmer Hansen sammen med forskere og næringsaktører for å diskutere geopolitikk i Arktis har vært en utrolig opplevelse.
Oppholdet startet fra Longyearbyen og varte i fire dager langs vestkysten. Vi har bodd på Helmer Hansen under hele oppholdet og stort sett uten kontakt med omverden. Det har nok bidratt til at vi alle har «vært tilstedte» og blitt god kjent.
Toktet hadde et svært innholdsrikt og tett program med mange gode faglige diskusjoner. Det har vært spesielt interessant å kombinere forskere som fokuserer på forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikk sammen med biologer, geologier og næringslivaktører. Det er ikke nødvendigvis grupper som snakker for ofte sammen, men vi forenes alle under det Arktisk domene.
Jeg har lært mye nytt og fått bedre innsikt i kompleksiteten rundt Arktis. Ikke minst dette å ta del i faglige diskusjoner i svært spesielle omgivelser har vært utrolig givende.
Det er første gang jeg har vært på Svalbard og det er noe veldig spesielt å være i områdene man ellers forsker på og leser mye om i media. Besøk til plasser som Brucebyen, forskningssamfunnet Ny-Ålesund og Kronebreen ga spesielt sterke inntrykk. Det var også veldig artig å sende opp en værballong og se den kinesiske forskningsstasjonen i Ny-Ålesund.
Jeg håpet på å se «the Arctic big five» nemlig isbjørn, sel, hval, hvalross og polarrev. Det ble sel og vågehval i denne omgang, men det er ingen tvil om at jeg skal besøke Svalbard igjen.
Opphold som dette gir utrolig mersmak og motivasjon til videre forskning og jeg retter en stor takk til UiT for organisering, hele besetningen på Helmer Hansen som tok godt vare på oss og ikke minst FNI som sendte meg 78 grader nord.