- Seniorforsker+47 97690518
Tema: Dugelige såfrø for matsikkerhet i sårbare stater
Stikkord: såfrø, matsikkerhet, småbønders rettigheter, frøbanker, genbanker, patenter
Med villere, varmere, våtere eller tørrere klima er verdens befolkning enda mer avhengig av dugelig såfrø for å opprettholde matsikkerheten. Jordbruket trenger tilgang på et mangfold av såfrø for å utvikle og videreutvikle matplanter som tilpasser seg miljøutfordringene; sykdom, skadedyr og effekten av klimaendringer. Et variert tilfang av dugelige frø er nødvendig for å opprettholde høytytende avlinger med god plantekvalitet.
Såfrø er i økende grad regulert i nasjonal lovgivning som også påvirkes av interesser regionalt og internasjonalt. Vi utforsker hvordan endringer i juridiske og institusjonelle rammeverk påvirker bevaring av og tilgang til dugelig såfrø i sårbare stater og i land som er særlig utsatt for klimaendringer.
Et hovedperspektiv er hvordan nasjonale lovverk og institusjoner påvirker forholdet mellom ulike typer samlinger av såfrø (genbanker) av formell og uformell karakter. I denne delen av studien kombinerer vi jus og statsvitenskap med sosialantropologi, med vekt på kvinners rolle i såfrøinnsamling.
Dernest studerer vi spillerommet hjemlig lovgivning har i lys av internasjonale forpliktelser. Sentralt er spillet mellom fri tilgang til såfrø og forpliktelser om patentbeskyttelse i handelsavtaler. Såfrø er gjenstand for intense forhandlinger internasjonalt og vi analyserer viktige og lite studerte utviklingstrekk.
Så undersøker vi genbankenes rolle i bevaring av og i å gjøre såfrø allment tilgjengelig. Genbankene står i sentrum for lokale, nasjonale og internasjonale interesser og reguleringer, men har så langt fått lite akademisk oppmerksomhet. Her gjennomføres casestudier i Armenia, India, Nepal og Syria av hvordan genbanker forholder seg til samspillet mellom reguleringer og hvordan det påvirker deres mulighet for å sikre tilgang til dugelig såfrø. Samlet vil prosjektet bidra til en bedre forståelse av hvordan endrede rammebetingelser påvirker genbankenes rolle og slik frembringe kunnskap av betydning for alle berørte parter. Vi har også en egen studie av genbanken på Svalbard.
Prosjektperiode: 2018-2022
FNI PROSJEKTLEDER
FNI-DELTAKERE
- Forskningsleder for hav og polare spørsmål+47 99038286
- Forskningsleder for biologisk mangfold og naturressurser+47 95118037
- Seniorforsker+45 27245917
- South Asia Watch on Trade, Economics & Environment (SAWTEE, Nepal)
- The Energy and Resources Institute (TERI, India)
- Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU, Norge)
- Law faculty, Yerevan state University (Armenia)
- Norges Forskningsråd (NORGLOBAL2-programmet)
FAGFELLEVURDERTE ARTIKLER OG KAPITLER
-
The Journal of World Intellectual Property, Vol 25, No 2, 2022, pp. 432-459
-
Euphytica, Vol 217, Article 94, 2021, 22 p.
-
In Regine Axelrod and Tracy D. VanDeveer (eds), The global environment. Institutions, law and policy. Sage, 2020, pp. 332-358.
FORSKNINGSOMRÅDER
I MEDIA
-
Regional Conference on Suitable Seeds for Food Security Focuses on Better Access to Seeds
New Business Age, November 15, 2022.
-
SAWTEE organize regional conference on suitable seeds for food security
Fiscal Nepal, November 6, 2022.
-
Experts stress protection of indigenous crops
The Rising Nepal, November 3, 2022.