Neuman forklarte på NRK hvordan den politiske logikken gjør at Vesten hele tiden venter på russerne før man gjør et trekk:

– Hele grunnen til at vi tar dette pø om pø er at vi vil sende et signal til russerne. Vi venter på at Russland gjør et aggressivt trekk før vi gjør et defensivt mottrekk. Hvis vi hadde satt oss et mål og gjort det vi trengte for å komme dit, ville vi svart adskillig mer offensivt enn det vi faktisk har gjort. 

Han mener fordelen med å ta små skritt er signalet Vesten sender til Russland. 

– Da krigen begynte var jeg svært opptatt av at Vesten skulle gi Putin en vei ut. At Putin ikke skulle ydmykes for å ha gjort en gewaltig feil. Den holdningen har jeg lagt fra meg for lenge siden, sier han. 

– Det er helt tydelig at det er én eneste ting som nytter her, og det er å følge Putins opptrapping. Da er det logisk at neste trekk er fly.

Venstre-leder Guri Melby ville at den norske regjeringen skal ha en aktiv holdning til Norges rolle, mens tidligere toppdiplomat og Nato-ambassadør Kai Eide understreket at spørsmålet om kampfly kan være et viktig veiskille i krigen. Han oppfordrer Norge til å tenke seg nøye om før vi sier ja til fly. 

Sverre Tom Radøy ledet diskusjonen i Dagsnytt 18. Faksimile NRK.