Velfungerende lokale frøbanker bidrar vesentlig til å trygge frø- og matsikkerhet blant småbrukere i mange land i det globale sør. Men til tross for stigende antall lokale frøbanker verden over, er effekten fortsatt begrenset. I DIVERSIFARM undersøker vi suksessfaktorer og hindringer – og potensialene for framtiden.

DIVERSIFARM har til formål å identifisere veier til matsikkerhet, fattigdomsbekjempelse og næringsutvikling blant småbrukere i utviklingsland gjennom bruk av plantegenetisk mangfold. Mangfoldet av plantegenetiske ressurser for mat og landbruk er en sentral faktor for bønders muligheter til å tilpasse matproduksjonen til virkningene av klimaendringer, slik som temperaturøkning, tørke, flom, skadegjørere og plantesykdommer. Fra dette mangfoldet kan de identifisere planter som er mer motstandsdyktige mot klimaendringer. Plantemangfold gjør det også mulig å spre risiko for avlingstap. Velfungerende lokale frøbanker har utviklet seg som plattformer for å forbedre lokalt tilpassede plantesorter og maksimere fordelene for matsikkerhet og innovativ småskala næringsutvikling i utviklingsland. Det er behov for mer kunnskap for å forstå hva som betinger suksess og muligheter for å oppskalere gode modeller.  

Samtidig er bønders rettigheter til å oppbevare, bruke, utveksle og selge frø fra egne avlinger under økende press over hele verden på grunn av lovverk og politikk knyttet til frø og genetiske ressurser. Den internasjonale traktaten om plantegenetiske ressurser for mat og landbruk (Plantetraktaten) har bestemmelser om iverksetting av bønders rettigheter. Dette er av stor betydning for matsikkerhet og næringsutvikling blant småbrukere. Da det er sterke interessekonflikter knyttet til slike rettigheter, er det behov for mer kunnskap for å informere iverksettingen av bønders rettigheter. 

DIVERSIFARM møter disse kunnskapsbehovene ved å analysere muligheter og hindringer for iverksetting av bønders rettigheter og betingelser for at lokale frøbanker kan bidra til klima-robuste jordbruksmetoder, matsikkerhet, fattigdomsbekjempelse og næringsutvikling – og for at gode modeller skal kunne oppskaleres. Casestudier er gjennomført i Etiopia, Malawi og Nepal og dekker 17 representative lokale frøbanker. Fokusgruppe- og nøkkelinformantintervjuer er blitt gjennomført med til sammen rundt 550 informanter på lokalt og nasjonalt nivå. Vi vurderer relevans for andre land i Det globale sør og implikasjoner for utviklingssamarbeid. Underveis har vi kanalisert erfaringene inn i internasjonale forhandlinger på området. 

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med partnere fra University of Cape Town i Sør-Afrika, Mekelle University i Etiopia, The Alliance of Bioversity International and CIAT i Nepal, German Institute for Tropical and Subtropical Agriculture og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).


Prosjektperiode: 2020-2024

 

FNI PROSJEKTLEDER

  • Forskningsleder for biologisk mangfold og naturressurser
    +47 95118037

    E-post

    randersen@fni.no
    Vis E-post

FNI-DELTAKERE

  • Seniorforsker
    +45 27245917

    E-post

    cprip@fni.no
    Vis E-post
  • Forsker
    +47 97303118

    E-post

    vmvasquez@fni.no
    Vis E-post
PARTNERE
PROSJEKTMIDLER
  • Norges Forskningsråd (NORGLOBAL2-programmet)

FAGFELLEVURDERTE ARTIKLER OG KAPITLER

Vis mer

ANDRE PUBLIKASJONER

Vis mer