- Seniorforsker+47 97690518
Forvaltningen av den norske kystsonen står overfor nye utfordringer i møte med økende havbruksaktivitet og behovet for bærekraftig arealbruk. Havbruk, spesielt lakseoppdrett, spiller en viktig rolle i Norges økonomi, men påvirker også miljøet langs kysten. Å finne balansen mellom økonomisk vekst og miljøhensyn er avgjørende for fremtidens bærekraftige kystforvaltning.
Dette prosjektet undersøker hvordan beslutninger om lokalisering av oppdrettsanlegg kan forenes med målene om økt miljømessig bærekraft, og hvilke muligheter og utfordringer som ligger i å sikre en bærekraftig utvikling av havbruksnæringen.
Prosjektets mål
Prosjektet setter søkelys på forvaltningen av den norske kystsonen og hvordan beslutninger om lokalisering av havbruk påvirker bærekraftig arealbruk. Det sentrale forskningsspørsmålet er hvordan lokaliseringen av lakseoppdrettsanlegg samsvarer med målene om økt miljømessig bærekraft. Vi studerer samspillet mellom næringsinteresser og miljøhensyn, og hvilke faktorer som påvirker hvor godt disse målene harmonerer. Målet er å identifisere begrensninger og muligheter for økt bærekraft i beslutningene om plassering av merder i kystsonen.
Metode og tilnærming
Prosjektet er delt inn i flere faser. Først analyserer vi et omfattende datamateriale om miljøtilstanden langs kysten, hvor vi kombinerer naturvitenskapelig, juridisk og samfunnsvitenskapelig forståelse. Vi kartlegger både miljøstatus og lokaliseringen av oppdrettsanlegg langs kysten, og samordner miljømessig og geografisk informasjon for å få en best mulig oversikt til bruk i videre analyser gjennom utvalgte casestudier.
Samtidig undersøker vi beslutningsprosesser knyttet til lokaliseringen av oppdrettsanlegg, som deretter sammenlignes med miljøresultatene. Dette gir oss muligheten til å studere hvordan ulike typer beslutninger påvirker arealbruk og miljøstatus.
Casestudiene er basert på et analytisk rammeverk for flernivåstyring, hvor vi først ser på variasjonen mellom beslutninger på kommune- og fylkesnivå. Deretter sammenholder vi resultatene med miljøstatusen kartlagt i den første fasen. Dette gir oss viktig kunnskap om muligheter og barrierer for økt bærekraft i forvaltningen av akvakultur gjennom strategisk bruk av kystsonen.
Foreløpige funn
I 2023 arrangerte vi et oppstartsmøte med prosjektpartnerne, hvor vi diskuterte ulike tilnærminger og forklaringsmodeller som skal inkluderes i casestudiene. Møtet fikk stort engasjement fra partnerne, og vil gjentas. I en pilot-casestudie av holdninger til utvidelse av havbrukslokaliteter i ti kommuner, fant vi at kommunenes avhengighet av havbruksbedrifter forklarer hoveddelen av variasjonen i holdninger, både for og mot utvidelse. Vi fant også at endringer i bedriftsstrukturen, som fusjoner og nedbygging av lokalt eierskap, kan øke miljøhensyn i kommunenes holdninger til akvakultur. Større kommuner ser ut til å være mer negative til utvidelse, selv når miljøutfordringene er små.
Prosjektperiode: 2023-2027
FNI PROSJEKTLEDER
FNI-DELTAKERE
- Seniorforsker+47 97168296
- Assisterende direktør / Forskningsleder for klima og energi+47 97540217
- Seniorforsker+47 92290372
- Seniorforsker+47 47477405
- Forsker+47 99716657
- Kommunikasjonsleder+47 97182523
- Vestland fylke
- Alta kommune
- Frøya kommune
- Mattilsynet
- MOWI ASA
- Grieg Seafood
- Naturvernforbundet
- Nofima
- Norges Forskningsråd