FNI på Arendalsuka 2023
Aldri før har FNI vært til stede på flere arrangementer. 11 forskere formidlet forskningsresultater eller øste av sin kunnskap i paneler med sentrale aktører.
Christian Prip fikk med seg seniorforsker Kristine Grimsrud fra SSB og forskningssjef Signe Nybø fra NINA i et morgenmøte om den nye naturavtalen og hvordan vi skal implementere den i Norge.
Kristin Rosendal presenterte sammen med Nofima-forsker Anne Kettunen forskning knyttet til lakselus, og lyktes med å få til en konstruktiv og god dialog med et kompetent og nysgjerrig publikum.
Kina og Russland i Arktis
Arendalspublikummet preges av høy kompetanse og nysgjerrighet. Likevel var et av de mest populære arrangementene våre i år var et tilbakelent kvelds-pubinar om Kina og Russland i Arktis. FNI-erne Gørild Heggelund og Gabriella Bolstad hadde fått med seg Julie Wilhelmsen fra NUPI, og Svein Vigeland Rottem styrte ordet i et smekkfullt No9 CC Café, en av våre to baser i Arendal.
FNI-forsker Gabriella Bolstad stod for det geopolitiske perspektivet i arrangementet Universitetet i Tromsø inviterte til om bord på den stolte skuta Christian Radich om fremtidens polhav. Her delte hun scenen med blant andre statssekretær Eivind Vad Petersson fra UD, UiO-rektor Svein Stølen og Camilla Brekke, påtroppende direktør for Norsk Polarinstitutt.
Ellers foregikk de Arktis-orienterte arrangementene i en av verdens største lavvoer, satt opp på toppen av Glassheisen, med fantastisk utsikt over byen. Her serverte Anders Oskall og hans lag av urfolks-kokker eksotiske retter som øyesuppe og reinblodpannekake, mens diskusjonene glødet om kapp med bålet panelistene samlet seg rundt.
Andreas Østhagen ledet her panelsamtaler om hvordan samarbeidet i nord har havnet i en kattepine, og hva Norge kan gjøre. Her var Svein V. Rottem en av panelistene sammen med Birgitte Hygen fra UD og Vidar Helgesen. Østhagen ledet derpå arrangementet Arktis som geopolitisk hotspot, om hvordan samfunnet skal forholde seg til økt militarisering i nord, med forsvarssjefen, ordføreren i Tromsø og sametingspresidenten.
Det akademiske stjerneskuddet Serafima Andreeva fra FNI hadde skrevet to rapporter som hun la fram på Arendalsuka. Den ene handlet om Arktisk råd fra 22. februar 2022 og fram til Norge overtok lederskapet i rådet 11. mai 2023. Den andre, en forstudie, skal danne grunnlag for å si noe om makt blant kunnskapsaktører i nord. Arktisk forskning – hvem styrer. Andreeva deltok og imponerte i et panel med preses i Det Norske Videnskaps-akademi, assisterende direktør ved Norsk polarinstitutt og flere.
På et av de store åpningsarrangementene Krigen i Ukraina: Veien ut av krisen, bidro FNI-direktør Iver B. Neumann med den norske og den svenske utenriksministeren i regi av Arendalsuka, Altinget, Nordisk ministerråd.
Klima og energi fra FNI
Kina-ekspert Gørild Heggelund deltok på arrangementer i regi av både FAFO og Cicero, hvor hun snakket om kinesiske klimautslipp og -tiltak. Også FNI-forsker Torbjørg Jevnaker og tidligere masterstudent ved FNI Andrea Nielsen var invitert til å dele innsikter på Ciceros scene.
Jevnaker oppdaterte publikum på det siste innen Norges forhold til EU-regelverk innen klima og energi, mens Nielsen delte ferske innsikter om hvorfor Norge har vært så trege til å implementere ¬EUs nye politikk for energieffektive bygg.
Fra prosjektet POWREG formidlet Mari Lie Larsen om hvordan nettilgang fremmer eller hemmer framveksten av ny, grønn industri i Norge, og Per Ove Eikeland fortalte om omstilling i det europeiske kraftmarkedet. Etter forskerinnledninger slo NVE-sjef Kjetil Lund seg løs i et viltert verbalt basketak med konserndirektør i Statnett Gunnar Løvås om hvordan nettilgang kan bremse norsk industriutvikling.
De seneste årene har FNIs kjerneområder blitt stadig viktigere på Arendalsuka, og forskning er i ferd med å ta en større plass på denne politikkens leirskole. FNI finner her publikum som er både er nytt og engasjert.